Over mijn like

Over mijn like

‘Nog één keer bedelen en dan houd ik er mee op.’ Vervolgens plaatste ik de dag erna weer dezelfde post. Ik bedelde om stemmen. Hoe meer volgers, hoe hoger mijn verhaal in de ranking kwam. Het ging hier dus om een geschreven stuk tekst, waarvan de waarde afhankelijk was van een duimpje omhoog, gegeven door iemand die mij die stem gunt maar misschien het verhaal helemaal niet gelezen heeft. En dat is eigenlijk wat je als schrijver wilt, gelezen worden. Toch?

Meeste stemmen gelden

En dan gaat bij de deelnemende schrijvers toch de voorkeur uit naar een schrijfwedstrijd waar een vakjury het laatste woord heeft. Ruim 75% geeft aan niet mee te doen als het alleen afhankelijk is van likes. 30% is zelfs principieel tegen een wedstrijd waarbij de gevreesde like een bepalende factor heeft. Boze tongen beweren zelfs dat dit soort wedstrijden alleen worden uitgeschreven om meer traffic te generen naar de site van de organisator. 

Afschaffen dan maar?

Hoewel er nu misschien een aantal handen in de lucht gaan, zullen dit soort wedstrijden toch niet verdwijnen. Een van jaarlijks grootste schrijfwedstrijden ‘De Editio Debutantenprijs’ werkt ook met een publieksprijs naast een vakjury prijs. Beide prijzen zijn niet van elkaar afhankelijk. Daarnaast kunnen de deelnemers ook feedback krijgen op hun werk van een Editio redacteur. Een succesvolle formule (meer dan 500 inzendingen) die volgend jaar weer herhaald wordt. 

Bij Sweek, een andere grote speler als het gaat om schrijfwedstrijden waarbij het aantal stemmen bepalend is, zal dat ook niet gaan veranderen. Ook zij hebben een aparte publieksprijs of laten het aantal volgers bepalend zijn voor een plek op de shortlist. Net als Bob van de Burg (Editio oprichter) geeft Sabine van der Plas (medeoprichtster Sweek) aan dat kwaliteit altijd het laatste woord zal hebben.

Maar….

Want als kwaliteit doorslaggevend is, waarom dan toch die likes? Bob van de Burg legt uit dat Editio een podium wil zijn voor schrijvers.  Als je jezelf presenteert op een podium met andere schrijvers, heb je de kans dat je gelezen wordt door de lezers die zij weer met zich meenemen. Door de wedstrijd te koppelen aan een waarderingssysteem ben je als schrijver eerder geneigd je werk te delen en zo het podium en je publiek uit te breiden.  

Bij Sweek staat ook het uitbreiden van je lezerspubliek voorop. Voor uitgevers tellen laatstgenoemde zeker mee. Het zal niet doorslaggevend zijn, maar het geeft wel een indicatie van hoe het in de smaak valt bij de doelgroep. Daarnaast wil Sweek ook door middel van een waarderingssysteem onderlinge interactiviteit stimuleren tussen schrijvers en lezers. 

Wel marketing, maar dan voor jezelf.

Hoewel ze bij Sweek een paar klikken extra op de site wel kunnen waarderen is het niet waar het hen omgaat. Sabine van der Plas benadrukt dat dit soort wedstrijden de eerste kennismaking zijn met het vergroten van je naamsbekendheid. Kwaliteit is een pré, maar ontdekt worden hangt daar wel mee samen. Bob van de Burg sluit zich hier bij aan en zegt dat door mee te doen aan dit soort wedstrijden betreed je de arena waarin je werk wordt getoond, en dat is uiteindelijk wat je als schrijver graag wilt. Je werk tonen en gelezen worden.

Met dank aan:

Bob van de Burg, oprichter Editio

Sabine van der Plas, mede oprichtster Sweek

4 Replies to “Over mijn like”

  1. Ik vind het prima als je via likes een schrijfwedstrijd kan winnen, maar vraag dan lig van de lezers dat ze op 5 verhalen stemmen (ofzo). Pas dan gaan stemmen gelden.
    Je voorkomt daarmee ook fraude

    1. Bij Editio is er ook een categorie ‘Poetry Slam’. In november/december zal de wedstrijd weer gepromoot worden. Op Sweek mag je ook gedichten insturen. De link naar beide sites staat in het stuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *