Carelabel inside

admin  

Wel of geen label?


Pardon my French maar ik vond waslabel of gebruiksaanwijzing toch niet heel erg passen als het om mensen gaat. 


Carelabel: welke zorg heeft iemand nodig. Iedereen heeft zo’n label, soms zichtbaar, maar meestal diep weggestopt. Alleen zichtbaar voor wie dichterbij mag komen.


Pas als je mensen leert kennen, leer je ook het label lezen. Dat is vaak niet in een oogwenk gebeurd. En zelfs als je denkt te weten hoe de ander in elkaar zit, kan je er nog naast zitten want niemand voldoet aan het standaardbeeld.


Mr. Worth en Veerle in de roman Jij en ik… samengevat hebben allebei een complex ‘carelabel’, en zijn gebaseerd op echte mensen die zich vaak onbegrepen voelden. Omdat zij ook niet met het label op hun voorhoofd lopen, heb ik dat met Mr. Worth en Veerle ook niet gedaan.

Dat was best een klein risico, want hoewel Veerle nog wel herkenbaar overkwam, las ik over Mr. Worth dat hij afstandelijk was, weinig emoties toonde, en iemand noemde hem zelfs een pompeuze zak. Die deed wel even pijn. Aan de andere kant is het een oprechte opmerking want zo is hij ook bewust opgezet.

Het blijft moeilijk om een personage te laten zien, zonder dat je de lezer erop wijst waar naar te kijken. Net als dat het ook in het dagelijks leven moeilijk blijft om naar de ander te kijken met een open vizier. Hoe je het ook wendt of keert, je kijkt altijd met ‘bagage’. Wie ben je zelf, hoe sta je in het leven, maar ook waar kom je vandaan, wat heb je meegemaakt en wat weet je van de mensen die je kent.

Zo kreeg ik bij Liefde zonder toekomst de reactie dat Rowan zich sneller over zijn ‘trauma’ heen moest zetten, want hij bleef er wel lang over door jammeren. En het is misschien ook vervelend lezen als een personage maar niet toe durft te geven aan zijn liefde voor de ander, maar met zijn verleden, stelselmatige mishandeling zowel lichamelijk als geestelijk, is het misschien ook wel verklaarbaar. Gelukkig maar dat het niet voor iedereen herkenbaar is, maar de mensen die er wel mee te maken hebben (gehad) dragen dit niet zichtbaar met zich mee.

Benieuwd naar Jij en ik… Samengevat?

In de feelgoodroman Jij en ik… samengevat van Annette Rijsdam treffen we Vera net op een baaldag. Ze werkt als junior beeldredacteur bij een toonaangevend literair tijdschrift en hield tijdens een vergadering een bezield betoog voor romanceboeken. Haar voorstel om meer aandacht te geven aan dat genre werd met harde hand van tafel geveegd door haar baas, de illustere Mr. Worth. Zo makkelijk geeft ze zich echter niet gewonnen en ze neemt zich voor hem hoogstpersoonlijk te overtuigen van de kracht van romantiek. Om haar nieuwe missie meer kans van slagen te geven, vraagt ze advies aan haar favoriete romanceschrijfster, Ann Gregory. Zal ze met de hulp van Ann een nieuwe kant van Mr. Worth leren kennen? Te koop op boekenwereld.nl

Dit artikel bevat affliatielinks, dat houdt in dat ik een klein percentage ontvang als je het boek Jij en ik… samengevat koopt via de link 😉

Be the first to leave a comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *