Lentekriebels

admin  

Waar krijg jij positieve kriebels van?


Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover: Valentijnsfestival in Ermelo. In 2019 werd deze voor het laatst georganiseerd, en nu, na alle corona-perikelen konden we elkaar weer ontmoeten. En hoewel ik sociale evenementen erg leuk vind van een afstandje, was het wel onwijs leuk om heel veel collega-auteurs te ontmoeten. Dus volgend jaar, 13 mei 2023, staat al in de agenda genoteerd.

Dit jaar deed ik mee met de schrijfwedstrijd als jurylid! Ontzettend gaaf om al die verhalen op voorhand te lezen, maar ook ontzettend moeilijk om daar een winnaar uit te kiezen. Ieder verhaal had wel iets bijzonders en ik heb ze allemaal met heel veel plezier gelezen.

Het leuke van jurylid zijn is dat je ontdekt dat er geen recept is voor een ultieme feelgood en waar de een wel de lentekriebels van kreeg, had een ander daar gewoon wat minder mee.


Voor mij sprong één verhaal eruit, maar waarom dat nou was, kon ik niet zo goed uitleggen. Het verhaal was heel goed geschreven, duidelijk een auteur die het verhalen schrijven in de vingers heeft, maar er was meer.

Het verhaal speelt zich af op een plek waar ik het afgelopen jaar veel ben geweest: de vuilstort. De reden was verdrietig en ik zag twee levens door mijn handen gaan. Mijn oma moest haar woning achterlaten en verhuisde naar een verpleeghuis (van eengezinswoning naar één kamertje) en na het overlijden van mijn vader hebben we al veel dingen op moeten ruimen. Het is best vaak gebeurd dat ik met tranen in mijn ogen daar weg reed. Tot ik dat ene verhaal had gelezen. De laatste keer bracht ik er spullen weg, en moest denken aan twee gebroken mensen die hoop en liefde vonden op een plek als deze. Dit keer reed ik met een glimlach weg.


En dat is denk ik de kracht van een goed feelgood verhaal: het haalt je even weg uit je realiteit, en het geeft hoop. 


Benieuwd naar het verhaal waar ik het over had? Het staat in de bundel Lentekriebels en is hier te koop. De hele opbrengst gaat naar Villa Pardoes.

Be the first to leave a comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *