Vergelijking staat gelijk aan diefstal…

admin  

Het haalt namelijk de lol uit de mooie dingen van het leven als je continu het idee hebt dat een ander het anders en daarom ook beter doet dan jij. En soms is dat ook gewoon zo. Haalt een ander betere cijfers, scoort een ander veel hoger, krijgt een ander meer recensies, maar is dat een reden om bij de pakken neer te zitten of kun je door te vergelijken ook de angel uit je eigen ‘falen’ halen. Want stiekem voelt het namelijk als falen als je het ‘minder’ doet dan een ander.

Van appels en peren…

Kun je best leren. Al is het alleen maar om te kijken hoe een ander sinterklaas-rijm naar een hoger level brengt J Jezelf vergelijken met een vleugje van afgunst naar de ander of jezelf toe is nooit goed. Moet je ook absoluut niet doen want voor groene monsters is het leven veel te kort, maar als je gewoon nuchter kan kijken naar de resultaten van een ander en dit naast die van jezelf legt, kan dat best wel eens verhelderend zijn.

Zeg doei tegen je inside-Calimero en omarm je inwendige kleuter…

Nee, niet in de zin van ‘schreeuwend op de grond gaan liggen in de supermarkt’, maar op het gebied van nieuwsgierigheid Een van de meest gehoorde woorden hier in huis zijn namelijk ‘waarom’. Als je jezelf gaat vergelijken met iemand anders dan zijn er drie waarom-vragen die je jezelf best eens mag stellen. Allereerst:

Waarom schrijf je? 

Deze vraag heb ik zelf op de bodem van mijn schrijversput gezet, zodat ik altijd even kan relativeren als ik weer eens zit te mokken. Waarom ben ik eigenlijk gaan schrijven? Vanwege the famethe fortune of zat er toch wat anders achter? Het kan namelijk zijn dat je schrijf-intenties betekenen dat je soms buiten de lijntjes kleurt en dat je daardoor niet helemaal past binnen bepaalde (verkooptechnisch gunstige) richtlijnen. 

Of dat je je niet prettig voelt bij wat commercieel gezien goed loopt, en daardoor voor een ander pad kiest. Of dat je bewust voor een genre kiest wat gewoon anders wordt gelezen qua aantallen.

Wat je beweegredenen ook zijn om te gaan schrijven, het is altijd belangrijk om dit als een soort basis voor jezelf neer te zetten zodat je altijd stevig staat. Als je namelijk weet waarom je het doet, heb je een duidelijk doel voor ogen, en brengen tegenslagen je wat minder snel van je stuk.

Waarom scoort een ander beter?

Ook dat is best een interessante vraag. Er is natuurlijk niet altijd een vinger op te leggen waarom dat is, maar soms kom je al een heel eind als je kijkt naar ‘meetbare’ zaken zoals genre, schrijfstijl, promotie, manier van doen op social media etc.

Zit je daarin op een gelijke lijn of is daar een duidelijk verschil in te vinden. Hoewel ik redelijk actief ben op social media, scoor ik toch niet zo hoog als een andere auteur die nauwelijks iets plaatst. Maar als ik naar mijn eigen schrijven kijk, heb ik soms de neiging om heel veel zaken erbij te betrekken en om mijn eigen licht cynische kijk op het leven aan de personages mee te geven. Dat zet een bepaalde toon. Daarnaast is mijn schrijfstijl misschien een beetje ‘obtuse’ en iets te veel gericht op het associatief denken waardoor je als lezer heel goed op moet letten wat er tussen de regels door bedoeld wordt. En dat is soms lastig lezen, daar ben ik me van bewust.

Full of high sentence, but a bit obtuse;

At times, indeed, almost ridiculous—

Almost, at times, the Fool.

T.s Eliot The Lovesong of J.Alfred Prufrock

Waarom doet het je wat?

Dat is misschien nog de beste vraag van allemaal: why care? Zonder gelijk je hele psychische constitutiebeeld te ontleden, is het best goed om je af te vragen waarom je reageert zoals je reageert. Van reflecteren kun je blijkbaar alleen maar leren, dus neem een pas op de plaats en vraag je af ‘waarom ben ik ervan onder de indruk’? Ervan uitgaande dat je onder de indruk bent, natuurlijk. 

Als natuurtalent dramaqueen deed het mij zeker wel wat toen ik zag wat de cijfers bij andere auteurs waren. En ja, natuurlijk ik kon het heus wel verklaren waarom ik ‘minder’ scoorde, maar man, man, man ik was wel meer dan een paar uur niet te genieten en heel de wereld was tegen me. Waarom dacht ik dat ik überhaupt kon schrijven. En zo huilde ik even door, want ik wilde dat soort cijfers en reacties stiekem ook wel.

Niet vanwege het geld, ontdekte ik, of de erkenning, maar wel omdat ik heel graag wat wil vertellen en verhalen over levens wil laten zien die misschien net even anders zijn, maar het wel waard zijn om verteld te worden. 

En, mevrouw Stemband, wat heeft u hiervan geleerd?

De mensen van mijn generatie, weten nu naar welke show ik refereer 😉 Maar als je gaat reflecteren is het natuurlijk de bedoeling dat je er wat van opsteekt. En het leuke is, je hoeft er alleen wat mee te doen, als je dat zelf ook wil. 

Maar stel, dat wil je, dan is het leerzaam om te kijken hoe je je werkwijze kan verbeteren en/of aanpassen zonder je doel uit het oog te verliezen. Wat doet een ander anders (en misschien daarom dan wel ‘beter’) en hoe kan je dat implementeren in je eigen schrijven. Van copy/paste is niemand beter geworden, dus ga dat absoluut niet doen. Je eigen stem is namelijk de enige manier om authentiek te blijven, en authenticiteit scoort toch wel het hoogst. 

Schrijven is een ongoing proces. Het stopt nooit en ieder verhaal is weer een stap in je ontwikkeling. Dat kan een grote stap vooruit zijn, een kleintje stap vooruit, een pas op de plaats, of misschien zelfs een halve stap terug, maar je bent altijd bezig om van A naar Beter te gaan… (heb ik me op de valreep toch nog even schuldig gemaakt aan copy/paste ;))

Benieuwd wat ik ervan geleerd heb en hoe ik dat ga toepassen? Hopelijk kan ik je dat laten zien als mijn volgende boek uitkomt 😉

2 thoughts on “Vergelijking staat gelijk aan diefstal…

  1. Het is inderdaad appels met peren vergelijken dus vooral niet doen!! Maar het is ook net zoiets als stemmen. De mensen die niet stemmen hebben vaak een andere politieke mening dan wie wel stemt…In die poll misten nog heel wat mensen in de groep als ik het vergeleek met bij hoeveel mensen het voorbij was gekomen op de muur. Gezien door 52 en gestemd door 23 😀 Dat zegt al genoeg 😀

    1. Ja dat klopt ook. Niet iedereen reageert en dat geeft ook weer een vertekend beeld inderdaad. Plus, je hebt ook niet allemaal dezelfde waarden waarmee je meet. Ging het in dit geval om drie boeken, of om tien. Ben je als auteur als vijf jaar bezig, of pas twee etc. Dus dat blijft lastig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *