Slagzee

Slagzee

Voor vrouwenthrillers.nl mocht ik het boek Slagzee van Peter van Beek lezen.
Peter van Beek studeerde Nederlandse taal- en Letterkunde en werkt als docent voor o.a. de Schrijversacademie en Centrum Communicatie en Journalistiek Utrecht. Tussen 1990 en 2007 publiceerde hij acht jeugdboeken. Zijn eerste Texelse Thriller Drift (2013) werd genomineerd voor de Crime Zone Debuutprijs. Slagzee is het vierde deel uit deze reeks met de excentrieke rechercheur Lone Telander in de hoofdrol.
In Slagzee wordt het stoffelijk overschot van een hoogbejaarde man gevonden bij de vuurtoren van De Cocksdorp. Hij is vermoedelijk door geweld om het leven gekomen. Een aantal dagen later hangt er een zwaar verminkt lijf van een vrouw aan een boom. Diezelfde week wordt in Duitsland in een jagershut ook een hoogbejaarde man gevonden. Hij is vastgebonden aan zijn bed en door uitdroging en ondervoeding overleden. Al gauw blijkt dat de twee mannen met elkaar in verband staan. Ze waren beiden betrokken bij de Georgische opstand in April-Mei 1945, sympathiseerden tot hun dood met het Nazi-regime en kwamen regelmatig op Texel bijeen. Lone Telander en haar Duitse collega, de eigenzinnige Levi Weiß, zoeken naarstig naar een verband tussen de drie moorden, een derde slachtoffer, twee extreem-rechtse bikers en een onbekende die hen naar het leven staat.
Peter van Beek heeft een minimalistische schrijfstijl. Met tamelijk eenvoudige zinnen zet hij intrigerende scènes en personages neer en creëert op deze manier nog een verhaal tussen de regels door. Hoewel er veel gebeurt, is het verhaal zo geschreven dat je nergens de draad kwijtraakt. Het wordt nagenoeg chronologisch verteld en vanuit twee personages, met het zwaartepunt bij Telander. Persconferenties en briefings fungeren als een tussentijdse samenvatting. Opvallend zijn de titels van de hoofdstukken die door hun ironie de toon zetten. De nuchtere, bijna zwartgallige, manier van observeren en de absurditeiten in de personages laten de lezer soms hardop lachen. De nodige zelfspot naar het thriller-genre is vermakelijk. Een ander bijzonder element uit Slagzee is het stukje Texelse historie dat behandeld wordt. De Georgische opstand uit 1945 is niet het bekendste deel uit de Tweede Wereldoorlog, maar wordt helder in het verhaal verweven. Even als andere anekdotes uit de Vaderlandse historie.
Slagzee is een spannende en veelzijdige thriller. Het bevat een bijzondere les geschiedenis en is tegelijkertijd een satire. Peter van Beek vergroot bepaalde eigenschappen, houdt daarmee een spiegel voor en zet, zonder het te benoemen, het verschil tussen goed en fout ter discussie. Want handelt niet iedereen naar aanleiding van gebeurtenissen uit zijn of haar eigen verleden?
Ik mocht Peter van Beek ook een aantal vragen voorleggen. Klik hier voor het interview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *